Jdi na obsah Jdi na menu

Základní informace o kurzu základní poslušnosti

Vítejte,

 

oceňujeme, že jste zodpovědným majitelem psa a uvažujete o  přihlášení do kurzu základní poslušnosti.

Každý pes by měl být ovladatelný a neměl by být okolí na obtíž svým neurvalým chováním. Nehledě na to, že neuposlechne-li na vaše zavolání, tak ho to může stát i život. Nebezpečím jsou nejen auta, cyklisti, vlaky, ale i koně a jiná zvířata, nemluvě o myslivcích. Je jenom na vás, jak svého psa vychováte a jaký bude váš život s ním a jeho život s vámi. Protože nestačí psa jenom mít, a mít ho samozřejmě rád, ale i od prvního dne co si ho přineseme, ho vychovávat. Život s ukázněným psem je určitě daleko snazší a příjemnější, než každou vycházku být ve stresu, jestli se nepotkáme s jiným psem (což se stejně s největší pravděpodobností potkáme..), jestli nebude jezdit moc cyklistů a aut a mít ruce vytahané jak opice…

Na kurzech si osvojíte správnou povelovou techniku a korektní přístup ke psu. Základem úspěšnosti výcviku je pravidlo „cukr-bič“. Nežádoucí chování adekvátně potrestáme, ale rozhodně ho za něco, co udělá dobře, vychválíme – odměníme. Někdy musíme psovi vyloženě "hrát divadlo". Naše radost, smích, poskakování, tleskání.. za to, že pes udělal něco dobře, rozvinou v psovi pozitivní pocity a za pár tréninků se bude moct přetrhnout, aby Vás zase potěšil.

Výcvik má být ukončen pozitivně, něčím, co psa baví a my ho můžeme pochválit.

 

Doporučuji přečíst si článek p.Angelevové-Machové v časopise Psí sporty 2/2007 (od str.80)Pro výcvik platí určitá pravidla, kterými se řídíme. Existuje celá řada zkušebních řádů, lišících se zaměřením a náročností, ale mají hodně společných základních pravidel. Jako příklad uvádíme: NZŘ – Národní zkušební řád, IGP – Mezinárodní zkušební řád, SchH – Zkušební řád pro klub německého ovčáka, ZŘ KJ Brno – Zkušební řád kynologické jednoty Brno, Řád pro výcvik záchranářských psů, Řád pro agility

Na hodiny kurzu noste s sebou:

  • jednořadý řetízkový obojek
  • jednoduché vodítko cca 1,2 m
  • konfliktní psi musí mít košík (vžijte se do role majitele hodného-neškodného psa;  taky byste si nepřáli, aby vám ho nějaký agresor napadl a potrhal)
  • odměny – míček nebo jiná oblíbená hračka psa, pro psy spíš žravé než aportéry se hodí pamlsky (rozhodně ne granule; po odměně musí pes doslova šílet – např. hovězí maso, kuře atp. Odměna neslouží k tomu, aby se pes nasytil, stačí kousky "co by se za nehet vešlo". Musí být pro psa vzácností. Totéž platí o balónku. Pokud házíte psovi míček běžně na procházkách nebo doma, na cvičišti už nepřináší ten pravý efekt) 
  • vodu pro psa
  • očkovací průkaz psa

Prosíme účastníky o následující:

  • Choďte na hodiny včas
  • Rozhodně psa před cvičením nekrmte
  • Před cvičením psa vyvenčete; pokud se vyvenčí na cvičišti, je samozřejmostí po něm uklidit. 
  • Dbejte pokynů instruktora. Pokud si ale myslíte, že nějaká jeho metoda na vašeho pejska „nesedí“, cvik/metodu samozřejmě dělat nemusíte a řiďte se vlastním instinktem. Vy svého pejska znáte přeci jenom nejlépe a neexistuje univerzální metoda.
  • Cvičte i během týdne, nejen na cvičišti (stačí 5 minut denně. Rychle, ale důsledně. Nevyhýbejte se cvikům, které vám nejdou. Naopak - zaměřte se ně. Pokud pes cvik udělá na poprvé dobře, psa odměňte a pro ten den cvik už neopakujte; neplatí u přivolání. Ale samozřejmě psa nepřivoláváme stopadesátkrát za den pro nic za nic)
  • Zaměřte se na povely „ke mně“, „zůstaň“, „čekej“. Jsou důležitým stavebním kamenem pro další cviky.  (Z povelu „zůstaň“ psa nikdy nevoláme, ale jdeme si pro něj. Měl by setrvat v dané poloze než mu dáte jiný povel – např. sedni, k noze, jdeme.. U "čekej" stačí, když pes setrvá v klidu na místě v libovolné poloze, než mu dáme jiný pokyn)
  • Mluvte na psa. Čím více cviků, gest a slov pes pozná, tím se stává inteligentnějším a vám bližším
  • Pokud se vám pejsek nezdá ve své kůži nebo sami nemáte na cvičení náladu, necvičte 
  • Háravé feny mají na cvičiště přístup povolen jen se svolením vedení

Cena kurzu základní poslušnosti 2000,- Kč.

Cvičí se 1x týdně, kurz obsahuje 10 lekcí (přesné hodiny se dozvíte na zahajovací hodině kurzu).

  • Pokud zjistíte, že vás cvičení baví a chtěli byste se stát řádným členem, můžete se tak stát po roce "čekateství". Čekatel hradí stejné příspěvky jako člen a měl by se účastnit brigád.